قند مایع خرما
قند مایع خرما

قند مایع خرما

برای تولید قند خرما (یا همان قند مایع خرما) ، بد نیست در ابتدا با خرما و خواص آن آشنا شویم :

خرما میوه‌ای است بهشتی که نام آن در کتاب‌های مقدس آسمانی بارها تکرار شده است. گیاه‌شناسان معتقدند که به احتمال قریب به یقین خرما از سرزمین‌های حوالی خلیج فارس منشا گرفته است.

خرما در دوران باستان به فراوانی در سرزمین‌های بین دو رود نیل و فرات وجود داشته و گفته می‌شود محدوده رشد آن در دوران پیش از تاریخ از سنگال تا حوزه رودخانه ایندوس در شمال هند را در برمی‌گرفت.

 شواهد باستان‌شناسی مربوط به کشت خرما در غرب عربستان به ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح تعلق دارند. خرما در این نواحی به عنوان نماد باروری و زایش مورد توجه خاص مردم بوده است و چادرنشین‌‌ها آن را در واحه‌های بیابانی می‌کاشتند.

اعراب خرما را با خود به اسپانیا بردند. بعدها بتدریج خرما از آسیا و عمدتا خاورمیانه به استرالیا و قاره آمریکا نیز برده شد. سیاحان اسپانیایی نیز خرما را به نیومکزیکو و کالیفرنیا معرفی کردند تا جایی که کالیفرنیا امروزه یکی از تولیدکنندگان خرماست.

بیش از ۳۰۰۰ نوع خرما در جهان شناخته شده است که برخی از آنها مانند هلیله، مضافتی، شکری چرپان و بارشاهی در ایران وجود دارد.

تا ۳۰ درصد وزن خرما را آب تشکیل می‌دهد. میوه خرما ۲ درصد پروتئین و کمتر از ۲ درصد چربی و املاح دارد. پروتئین و آب موجود در آن بسته به نوع خرما و مرحله رسیدن آن فرق می‌کند.

۱۰۰ گرم خرمای تازه دارای ۱۶۳ کیلوکالری انرژی ، ۰٫۹ گرم پروتئین ، ۰٫۳ گرم چربی ، ۳۸ گرم گلوسید ، ۳۰‌ میلیگرم فسفر ، ۱٫۳ میلی‌گرم آهن ، ۶۵۰ میلی‌گرم پتاسیم ، ۶۵ میلی‌گرم منیزیم ، ۷۰ میلی‌گرم کلسیم ، ۲ میلی‌گرم آهن ، ۲٫۲ میلی‌گرم نیاسین است.

به دلیل سدیم کم آن (یک میلی‌گرم در ۱۰۰ گرم خرما)، برای افراد دچار فشار خون بالا که باید رژیم کم سدیم داشته باشند، مفید است.

تحقیقات نشان داده خرما با توجه به داشتن مقدار قابل توجه فیبر خوراکی می‌تواند از بسیاری سرطان‌ها مانند سرطان کولون و معده پیشگیری کند.

یکی از خواص خرما ملین بودن آن است. اگر ۶ تا ۷ عدد خرما را در ۲ لیوان آب جوش خیس کرده و صبح و شب آن را به صورت گرم بنوشید خاصیت آن را به وضوح می‌بینید.

خاصیت دیگر خرما، خنثی کردن اسید معده است، از آنجا که زیادی اسید معده باعث ترش کردن و دل‌درد می‌شود، در طب سنتی چین برای رفع دل درد ۲ تا ۳ عدد خرمای تازه و له شده را در آب جوش انداخته آن را هم زده و می‌نوشند.

خط تولید قند خرما

حال به معرفی خود محصول می پردازیم :

قند مايع خرما در يك فرآيند طبيعي از ميوه خرما و بدون هيچگونه افزودني بدست مي آيد. تركيبات تشكيل دهنده قند خرما همانند عسل كندوست و همان خواص به اضافه خواص ميوه خرما را دارا مي باشد.

مصارف خانگي

قند خرما را مي توان بجاي شكر سفيد مستقيماً داخل انواع نوشيدني نظير چاي ، قهوه و شير و نيز در تهيه مرباجات ، شربتها ، كيك و شيريني خانگي استفاده نمود.

مصارف صنعتي

از اين محصول در توليد انواع نوشابه ، شربت ، بيسكويت و كيك ، محصولات لبني و مرباجات ،  ماء الشعير ، شيريني جات و … بمنظور ارتقاء ارزش غذايي محصولات ياد شده استفاده نمود.

خوب حالا نوبت به تشریح فرآیند تولید قند مایع خرما رسید ، در زیر با مراحل تولید قند مایع خرما آشنا می شوید:

1. آماده سازی خرما

خرماها باید در مقادیر یکنواخت حداقل 20 تنی براساس نوع، اندازه و رسیده و یا نارس بودن مرتب شوند.

خرماها باید در جعبه پلاستیکی قرار گرفته و وزن خالص خرمای آنها 10 کیلوگرم باشد.

قبل از تحویل به بخش استخراج قند، جعبه های پلاستیکی بطور دستی خوراک دهی می شوند تا آماده سازی شامل صفحه های لرزان، آبدهی دوباره، شستشو و ورق ورق کردن خرما است صورت گیرد.

2. استخراج قند

بعد از اینکه خرماها آماده شدند توسط نیروی جاذبه (سنگینی) به دیفیوز که در آن استخراج قند با استفاده از آب در دمای کنترل شده انجام می شوند، هدایت می شوند.

3. فیلتراسیون معمولی آب میوه

آب میوه در فیلترهای چرخان برای حذف قسمت های گوشتی میوه صاف می شود. آب میوه به بخش تصفیه خورانده می شود و پالپ ها به خشک کن محصول جانبی فرستاده می شوند.

4. پاستوریزه کردن آب میوه

آب میوه توسط بخار تا دمای  90 حرارت داده می شود و سپس خنک می شود.

5. آنزیم زنی

به آب میوه آنزیم مناسب اضافه می شود تا تجزیه پکتین صورت گیرد.

6. خالص سازی و رنگ زدایی آب میوه

این عمل توسط افزودن و مخلوط کردن کربن فعال و ژلاتین و بنتونیت صورت می گیرد.

7. فیلتراسیون آب میوه

این عمل در دو مرحله صورت می گیرد:

– فیلتراسیون به وسیله فیلتر خلاء چرخان با استفاده از کمک فیلتر دوغابی که از بخش رنگزدایی می آید:

– فیلتراسیون به وسیله فیلتر پرشر با استفاده از کمک فیلتر.

8. جداسازی مواد معدنی از آب میوه (بطور انتخابی)

آب میوه رنگزدایی شده به ستون demi هدایت می شود که در آن نمک ها و دیگر ناخالصی ها توسط رزین تبادل یونی جداسازی می شوند.

بررسی (کنترل) نمک با استفاده از کنترل دستگاهی ممکن است.

9. تغلیظ آب میوه

آب میوه شفاف یا کانی زدایی شده تا رسیدن به بریکس 76/68 در اوپراتور، به صورت دو مرحله پیوسته تغلیظ می شود.

برررسی (کنترل) مواد جامد توسط کنترل دستگاهی ممکن است (نصب شده در مسیر)

خط تولید قند مایع خرما

10. استریلیزاسیون:

محصول تغلیظ شده در دمای C108در بخش استریلایزر،استریل میگردد.

11. پر کردن کنسانتره

محصول تغلیظ شده داخل شبکه های 200 لیتری پر می شود.

Review Overview

User Rating: 3.6 ( 2 votes)

Views: 3

About Fooda

وبسایت فودا، ﮐﺎﻣﻠﺘﺮﯾﻦ ﻣﺮﺟﻊ ﺩﺍﻧﻠﻮﺩ ﺭﺍﯾﮕﺎﻥ ﮔﺰﺍﺭﺷﮑﺎﺭ ﺁﺯﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻩ و تهیه ﮔﺰﺍﺭﺵ ﮐﺎﺭﺁﻣﻮﺯﯼ، پروژه اصول طراحی ، گزارش عملیات صنایع غذایی ، ﻣﻘﺎﻟﻪ، ﺳﻤﯿﻨﺎﺭ، کاربینی ، ﺑﺮﺍﯼ ﺩﺍﻧﺸﺠﻮﯾﺎﻥ ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬﺍﯾﯽ foodvar@yahoo.com ﺑﺎ ﺗﺸﮑﺮ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺳﺎﯾﺖ

Check Also

روغن زیتون

فرآيند توليد روغن زيتون

روغن با روش هاي مختلف که عمدتا فيزيکي است از زيتون استخراج و باقيمانده اي به جا مي ماند که  تا 8 درصد روغن داشته و توسط حلال که معمولا هگزان است روغن کشي و روغن حاصل، روغن تفاله ناميده مي شود

2 comments

  1. باعرض سلام خدمت شماعزیزان وزحمت کشان بااین سایت بسیارخوب وکاملتون واقعاممنونم…
    فقط یک سوال ویک خواهش؛

    و خواهش یا توصیه بنده حقیراینه که خیلی بهتر میشد اگه برای مباحث هر بخش بویژه فرایندهای تولید فیلم هاشم تو همون صفحه قرار می دادید.
    بسیار ممنونم

    • سلام
      پیشنهاد شما جالب بود ما تلاش می کنیم که لینک فیلم فرآیندهای تولید هر محصول را در انتهای مطالب مربوطه قرار گیرند.
      با تشکر
      سلطانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *