استفاده از سبزی و میوههای خشک قطعاً به زمانی برمیگردد که این محصولات مدت محدودی در بازار بوده و وسایلی مانند فریزر وجود نداشته است. پس تنها راه نگهداری از سبزیها خشک کردن آنها بوده است؛ اما در این دوره هم با این که سبزی در تمام ایام سال وجود دارد و انواع مختلف یخزده و آماده پخت هم در فروشگاهها یافت میشود ولی باز سبزی خشک جایگاه خودش را در خانوادههای ایرانی دارد.
در طبیعت مواد بسیاری برای سلامتی بدن مفید هستند که به توصیه پزشکان و محققان بهتر است آنها به صورت طبیعی مصرف شود. استفاده از میوه ها و سبزیجات به صورت طبیعی این امکان را برای ما بوجود می آورد که مواد به صورت کامل و بدون هیج گونه تغییری وارد بدن شود. بعضی از اقلام را نمی توان در تمام مدت سال در دسترس داشت و برای این کار در ایام قدیم با خشک کردن، انواع سبزی و میوه را در فصول دیگر سال نیز می توانستند استفاده نمایند.
مراحل تهیه سبزی خشک:
خشک کردن سبزی شرایط و اصولی دارد که با بکار گیری دانش روز و طی مراحل مختلف آماده سازی، شستشو، خشک کردن، بوجاری، بسته بندی و کنترل کیفی مربوطه محصول با کیفیت، مغذی و سالم را تولید نمایند.
ابتدا که سبزی تازه وارد کارخانه می شود، بر روی نوار نقاله های مخصوصی پهن می شود تا کارگران سبزی های نامناسب و ناخالصی موجود در آنها را جدا کنند بعد وارد واحد ضدعفونی و شستشو می شود. شستشوی و ضد عفونی نمودن سبزی به دلیل اینکه به صورت انبوه و از مزارع به کارخانه آوره می شود شرایط خاص را طلب می نماید که در کارخانه به صورت صنعتی و در چند مرحله و در حالت ها و دستگاه های مختلف با محلول آب و مایع ضدعفونی و پرکلرین به طور کامل شسته شود.
در فرآیند خشک کردن حتی المقدور سعی می شود سبزی خشک به طور نسبی خواص سبزی تازه را داشته باشد. ولی با توجه به قابل دسترس بودن سبزی خشک در تمام فصول سال و عدم احتیاج به شرایط خاص نگهداری، دارای مصارف گوناگونی است. همانطور که در جدول زیر مشاهده می فرمایید سبزی خشک دارای ارزش غذایی نهفته ای در خود می باشد.
مسیر شستشو حوضچه
مسیر شستشو دورانی
فرآیند خشک کردن:
بعد از اینکه سبزی ها با محلول آب و مایع ضدعفونی شستشو داده شدند و کارشناسان مربوطه گواهی تائید صادر کردند، سبزی ها روی نوار نقاله خشک کن مدارم ریخته می شود تا با عبور از خشک کن مداوم بعد از مدتی آب خود را از دست بدهد و تبدیل به سبزی خشک شود.
ورودی خشک کن مداوم
فرآیند خشک کردن سبزی نباید به خواص سرشار سبزی مثل ویتامین ها، مواد معدنی و … لطمه ای وارد کند و حتی رنگ محصول نیز به همان اندازه برای کارشناسان مشهد روستا مهم می باشد. خشک کن مداوم به دلیل استفاده از درجه حرارت پائین (70-60) درجه برای خشک کردن باعث می شود کیفیت سبزی خشک بسیار خوب شود.
خروجی خشک کن مداوم
بوجاری:
کار به اینجا تمام نمی شود چون در داخل برگ های خشک، سیخ های سبزی نیز وجود دارد که آنها را باید از برگ ها جدا کرد. در این مرحله به وسیله الک هایی متفاوت برگ را از سیخ ها جدا کرده و سبزی را برای بسته بندی آماده می کنند.
بوجاری کردن سبزی خشک
بسته بندی:
سبزی آماده به قسمت بسته بندی برده می شود و پس از کنترل کیفی و فرموله کردن آن برای سبزیجات مخلوط، در این واحد توسط چند دستگاه بسته بندی عمودی کار بسته بندی به صورت اتوماتیک داخل لفاف های چند لایه سلوفان انجام می شود. که بسته به نوع و اندازه محصول درخواستی آنها را بسته بندی می کنند.
دستگاه های بسته بندی
به طور منظم بعد از بسته بندی سبزی های خشک داخل سلوفان، آنها را داخل کارتن می چینند و به انبار محصول آماده برده می شود. البته لازم به ذکر است که گاهی به دلیل درخواست زیاد محصولات سبزی خشک، این محصول به محض کارتن شدن مستقیم جهت بارگیری برده می شود و احتیاج به انبار کردن آن نیست. این باعث خوشحالی است که سهم محصولات سبزی خشک در بازار دارای رتبه خوبی است و مشتریان زیادی چه در داخل و چه در خارج کشور از آن استفاده می کنند.
ارزش غذایی سبزیجات خشک
در طبیعت مواد بسیاری برای سلامتی بدن مفید هستند که به توصیه پزشکان و محققان بهتر است آنها به صورت طبیعی مصرف شود. استفاده از میوه ها و سبزیجات به صورت طبیعی این امکان را برای ما بوجود می آورد که مواد به صورت کامل و بدون هیج گونه تغییری وارد بدن شود. بعضی از اقلام را نمی توان در تمام مدت سال در دسترس داشت و برای این کار درایام قدیم با خشک کردن، انواع سبزی و میوه را درفصول دیگر سال نیز می توانستند استفاده نمایند. در فرآیند خشک کردن حتی المقدور سعی می شود سبزی خشک به طور نسبی خواص سبزی تازه را داشته باشد. ولی با توجه به قابل دسترس بودن سبزی خشک در تمام فصول سال و عدم احتیاج به شرایط خاص نگهداری، دارای مصارف گوناگونی است. همانطور که در جدول زیر مشاهده می فرمایید سبزی خشک دارای ارزش غذایی نهفته ای در خود می باشد.
Review Overview
بازدیدها: 4