اصول طراحی کارخانجات صنایع غذایی
اصول طراحی کارخانجات صنایع غذایی

طرح توجیهی

 طرح امکان ­سنجی و یا به­ عبارتی طرح توجیهی فنی- اقتصادی، مطالعه ­ای است که طی آن شمایی از پروژه که قرار است در آینده احداث شود، از سه منظر بازار، فنی، مالی و اقتصادی به سرمایه ­گذاران حقیقی و حقوقی نمایش داده می‌شود.

طرح امکان سنجی یا مطالعات امکان سنجی، ارزیابی و تجزیه و تحلیل پتانسیل یک پروژه پیشنهادی است و بر اساس تحقیقات و مطالعات میدانی یا کتابخانه ای پایه ریزی شده است که روند تصمیم ­گیری را پشتیبانی کند و سرمایه گذار، راحت تر می تواند تصمیم بگیرد که آیا این طرح خواسته های او را برآورده می کند یا خیر؟

تعریف طرح توجیهی

طرح توجیهی، دورنمایی احتمالی از بخش بازار محصول و بحث­ های مربوط به مطالعات اقتصادی طرح را که در آینده رخ می­ دهد به تصویر می ­کشد. این مطالعات مالی و اقتصادی طرح توجیهی مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار می ­گیرد .

طرح­ های توجیهی را به دو دسته­ طرح ایجاد و طرح توسعه طبقه بندی می نماییم.

1- طرح ایجاد
«طرح ایجاد» به طرحی گفته می­ شود که برای یک واحد تولیدی که هنوز راه اندازی نشده ، نگاشته می­ شود. در تنظیم این نوع طرح از اصطلاحات «موجود» و «مورد نیاز» استفاده می­ شود.

2- طرح توسعه
«طرح توسعه» به طرحی گفته می­ شود که برای یک واحد تولیدی دارای پروانه­  بهره ­برداری ، نگاشته می­ شود. این طرح برای توسعه­ یک واحد تولیدی ، اعم از افزایش ظرفیت یا افزودن خط تولید جدید ، می­ تواند کاربرد داشته باشد.
قبل از خواندن مراحل طرح لازم به یادآوری می دانم که یک طرح توجیهی ، همان­طور که از نامش پیداست ، برای توجیه نمودن سرمایه ­گذار تنظیم می­ شود و هرچه دقیق­ تر نوشته شود؛ سرمایه گذار ، راحت­تر می­ تواند تصمیم بگیرد که آیا این طرح می ­تواند خواسته­ های او را برآورده کند؟ در تنظیم یک طرح توجیهی باید سعی نمود واقعیت ­ها را بیان کرد و تمامی داده ­ها با منبع و مرجع معتبر ارایه گردد و همچنین تا حد امکان ، از فرضیات نادرست دوری کرد.

کارایی و استفاده از مطالعات توجیهی

طرح توجیهی، نقش بسزایی در دریافت وام و تسهیلات از بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری جهت تامین مالی پروژه خواهد داشت. در واقع طرح توجیهی می‌بایست مانند یک داستان، گویا و واضح باشد و اهداف کسب و کار را به صورت مجزا و کامل بیان کرده و راه رسیدن به آنها را نیز مشخص نماید. طرح توجیهی سندی آماده جهت ارائه به بانک می ­باشد که در آن وضعیت بازار، مطالعات فنی، دانش فنی طرح، فرآیند تولید، ماشین ­آلات، نحوه برآورد سود و زیان و سرمایه ثابت، سرمایه در گردش و نقطه سر به سر، دوره برگشت سرمایه و غیره بیان خواهد شد.

همچنین جهت اخذ جواز تاسیس از سازمان صنعت، معدن و تجارت استان­ ها، در ابتدای کار می‌بایست نسبت به تهیه طرح توجیهی اقدام  گردد.

طرح توجیهی همچنین در راه ­اندازی هر نوع کسب و کاری در شاخه­ های مختلف صنعتی و خدماتی از اهمیت زیادی برخوردار می­ باشد. این طرح یک نمای کلی از پروژه کسب و کار را ارائه داده و مدیران را از سودآوری و اهداف دیگر طرح با خبر می ­سازد. در یک طرح توجیهی جامع، به برخی از سوالات مدیران مانند خریدان محصول، کشش بازار، وضعیت صادرات و واردات محصول، تحلیل رقبا، ملاحظات اقتصادی، زمان بازگشت سرمایه، میزان سرمایه­ گذاری مورد نیاز و غیره پاسخ داده می­ شود. باتوجه به اینکه طرح توجیهی، تقریباً تمامی ابعاد تولید یک محصول جدید و یا ارائه یک خدمت را پوشش می ­دهد می­توان از آن جهت جذب سرمایه­ گذار داخلی و خارجی نیز  استفاده کرد.

در واقع طرح توجیهی که برای ایجاد یک واحد صنعتی و یا توسعه آن انجام می‌شود، گزارشی است که ارتباط میان ایده و اجرایی شدن کسب و کار جدید را برقرار می‌کند. طراح پروژه می‌تواند با استفاده از یک طرح امکان‌سنجی به راحتی آینده پروژه را پیش‌بینی کند.

سخن آخر

با توجه به آنچه در رابطه با طرح توجیهی فنی- اقتصادی گفته شد میزان اهمیت، ارزش این طرح برای مدیران طرح ها، سرمایه گذاران، بانک ها، و… واضح است. در نتیجه غفلت از دقت لازم برای تهیه طرح توجیهی، می‌تواند باعث هدر رفتن زمان و انرژی صرف شده و همچنین باعث ایجاد ضرر‌های مالی جبران ناپذیری برای سرمایه‌گذارن و مدیران به دنبال داشته باشد. لذا استفاده از مشاوران باتجربه در تهیه و نگارش طرح توجیهی به جذب سرمایه‌گذاران و بهبود روند تولید محصول و همچنین تسهیل روند کاری شرکت ها در اخذ جواز تاسیس و یا دریافت تسهیلات کمک به سزایی خواهد کرد.

بازدیدها: 1

About Fooda

وبسایت فودا، ﮐﺎﻣﻠﺘﺮﯾﻦ ﻣﺮﺟﻊ ﺩﺍﻧﻠﻮﺩ ﺭﺍﯾﮕﺎﻥ ﮔﺰﺍﺭﺷﮑﺎﺭ ﺁﺯﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻩ و تهیه ﮔﺰﺍﺭﺵ ﮐﺎﺭﺁﻣﻮﺯﯼ، پروژه اصول طراحی ، گزارش عملیات صنایع غذایی ، ﻣﻘﺎﻟﻪ، ﺳﻤﯿﻨﺎﺭ، کاربینی ، ﺑﺮﺍﯼ ﺩﺍﻧﺸﺠﻮﯾﺎﻥ ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬﺍﯾﯽ foodvar@yahoo.com ﺑﺎ ﺗﺸﮑﺮ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺳﺎﯾﺖ

Check Also

روغن زیتون

فرآيند توليد روغن زيتون

روغن با روش هاي مختلف که عمدتا فيزيکي است از زيتون استخراج و باقيمانده اي به جا مي ماند که  تا 8 درصد روغن داشته و توسط حلال که معمولا هگزان است روغن کشي و روغن حاصل، روغن تفاله ناميده مي شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *