تاریخچه دربندی قوطی های فلزی
دربندی قوطی های فلزی درابتدا با لحیم کاری شروع شد بدین گونه که در قوطی را لحیم می کردند و این سرآغاز دربندی قوطی ها بوده است، اما کم کم دستگاه های مدرن تری وارد بازار شد که انواع مختلف آن به نام های زیر خوانده می شوند
فارس،والس، سیمر که خود انواع متفاوتی دارند:دستی، اتوماتیک و نیمه اتوماتیک.
در دستگاه اتوماتیک وقتی قوطی ها وارد دستگاه شد تمامی کارها را خود دستگاه به صورت خودکار انجام می دهد.
مواد اولیه مورد استفاده ساخت قوطی ها و درب های آن:
استیل،ورقه آلومینیوم،پلاستیک،فویل آلومینیوم و نیز فلزات تجدید پذیر و یا تجزیه پذیر(که در معنای کلی قابل بازیافت باشد)
پروسه تولید کنسرو:
قوطی کنسرو می تواند ۲تکه ای یا ۳ تکه ای باشد ،۳تکه ای مانند این که ۲ درب داشته باشد با یک بدنه (رل سیلندری)
۲تکه ای یه بدنه آماده داشته باشد با یک درب. که در ۳ تکه ای ابتدا مرحله جوش است که بعد ۲ درب به آن اضافه می شود.
درب قوطی ها شکل های مختلفی دارد ممکن است ساده ، شیار دار یا گردن داشته باشد، درب های شیاردار یه پوشش داخلی دارند ولی امروزه تکنولوژی جدیدتری وارد بازار گشته که درزبندی ندارد و به صورت یکسره است به این صورت که یکدفعه باز می شود.
مدلهای مختلف درب ها:
چهارگوش،بیضی،درب های آسان باز شو.ولی استاندارد در بندی قوطی های کنسرو به صورت مضاعف است.
از جمله نکات مهم در دربندی:
کاور و لایه ای که روی قوطی قرار می گیرد،زیرا بیشتر مواد کنسروی مایع است و مایع نیز بسیار نشت پذیر است .
هواگیری:
برای خروج هوای سر قوطی ها از روشهای مختلفی از جمله:
بخار یا حرارت حدود ۹۰ درجه سانتی گراد استفاده می کنند و زمان لازم برای این کار ۵-۳ دقیقه است.
اندازه گیری درزهای قوطی:
مهمترین وظیفه آزمایشگاه است ،زیرا اگر قوطی ها درست دربندب نشده باشند کلیه زحمات و مخارج از بین رفته و در صورت راه یافتن فراورده به بازار شهرت کارخانه در خطر افتاده،جمع آوری و از بین برد آنه کار بسیار مشکل و پر خرجی است سزاوار است که هر یک از دستگاههای دربندی توسط کارگری که تجربه کافی در این کار دارد سرپرستی شده و به محض مشاهده اشکالی دستگاه را برای تنظیم متوقف کند. درزگیرها دارای انواع متعددی هستند که یک نوع آن درزگیر چسبی دربندی سرد نام دارد و برای بسته های مصولات حساس در برابر گرما به کار می رود مثل: شکلات بستنی،بیسکویت با روکش شکلات که در این روش به کمک دست عمل دوخت انجام میگیرد.
اندازه گیری های مهم عبارت اند از :
طول درز،عمق درز،قطر درز و درصد روی هم آیی درزها،درجه چین خوردگی.
اندازه گیری خلا داخل قوطی ها:
فرض بر این است که محتویات قوطی تحت خلا بوده و بهمین علت میکروب های هوازی که مقاوتشان بیشتر از حد حرارتی است که به آنها داده می شود و احتمالا زنده می مانند و در آن نمی توانند رشد کنند لذا اندازه گیری مقدار خلا یکی از کنترل های حساس می باشد مقدار خلا داخل قوطی ها باید بین ۲۵-۱۵ اینچ باشد و اندازه گیری آن باید در درجه حرارت حدود ۲۰ سانتی گراد انجام پذیرد چه در درجات بالاتر و چه در درجات پایین تر،مقدار آنرا تغییر می دهد.
عمل دربندی قوطی توسط دستگاه سیمر:
قوطی های غذا پس از پر شدن و تخلیه هوای آن باید فورا به طور غیر قابل نفوذ به هوا دربندی شوند تا
در آن خلا ایجاد شده و پس از استریلیزاسیون از آلودگی مجدد آن جلوگیری شود.
دربندی قوطی های شیشه ای :
این عمل توسط دست و یا با ماشینهای نیمه خودکار و تمام اتوماتیک صورت می گیرد .
دستگاه فوق از جنس کاملا استیل می باشد مطابق شکل این دستگاه صفحه دایره ای شکلی دارد که ۳ حفره بر روی آن وجود دارد که لیوان ها در آن قرار میگیرد و قسمتهای مختلفی نیز روی آن نصب است در داخل قسمت پایین که بر روی شکل مخزنی است موتور قرار دارد که ۳ راهی در داخل آن وجود دارد که هر کدام به لوله هایی که در بالای دستگاه قرار دارند متصل است در بالای این استوانه ها مکانی برای قرار گرفتن فویل ها وجود دارد وقتی که جریان شدید باد از ۳ راهی وارد لوله ها می شود به خاطر شدت زیاد داخل لوله خلا ایجاد می شود که باعث می شود جریان باد فویل ها را به طرف بالا پرت نکند و آن را به حالت مکش به خود جذب کند سپس این استوا نه ها با سرعت به طرف پایین بر میگردد و فویل روی لیوان قرار میگیرد و این کار مجدد برای فویل های بدن انجام میگیرد .
ابزار ارزیابی دربندی مضاعف:
۱- میکرومتر اندازه گیری ضخامت و طول دوخت
۲- اندازه گیری میزان خلا با فشار داخلی
۳- کولیسم (ضخامت ورق های مختلف)
۴- دربازکن ویژه یا circular can opener
۵- طول دوخت =۳ میلیمتر (نباید بیش از ۳/۲۵ میلیمتر باشد)
۶- ضخامت دوخت ۱/۴۵ میلیمتر دوخت سفت و محکم،۱/۵ رضایت بخش و ۱/۵۵ را دوخت شل و ضعیف .
۷- درصد درزگیری یا overlap عبارت است از آن قسمت از درز که در آن قلابهای سر و بدنه روی همدیگر قرار گرفته اند (بریدن محل برش دوخت به وسیله اره آهن بر)
نمونه ای دستگاه دربندی اتوماتیک :
این دستگاه از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است قسمت ورودی آن که درب ها در داخل آن می ریزند به صورت مخروطی است که در آن استوانه ای قرار دارد که به صورت اتوماتیک کار میکند و صفحه آن حالت آهن ربا دارد،درها از قسمت بیرون به آن چسبیده و به طرف بالا میروند در آنجا تغییر حالت می دهند و برعکس می شوند و از قسمتی که به شیکل سرسره مارپیچ است به طرف پایین می آیند و وقتی از قسمت پایین قوطی شیشه ای از چپ به راست حرکت می کند و به جلو می آیند در قسمت زیر سرسره قلابی قرار دارد که به شکل دهانه قند شکن است و شیشه را محکم میگیرد و درهایی که از سرسره پایین آمدند محکم روی شیشه قرار میگیرند و یک پیچ محکم می خورند و قفل میشوند و شیشه برای عملیات بعدی از دستگاه خارج می شود.
بر روی این دستگاه صفحه کنترل وجود دارد که بسیار مهم می باشد و بر روی آن دکمه های مختلف با رنگهای متفاوت برای نشان دادن عملیات متفاوت نصب شده است.
سه دکمه پایین :
دکمه قرمز علامت خطر است و دکمه سیاه به صورت اتوماتیک و دستی است و یک دکمه استارت که به دو قسمت سبز و قرمز تقسیم شده که دکمه استارت شروع دستگاه است و یک دکمه قرمز دیگری هم وجود دارد که نشان دهنده اشکال در موتور است و دکمه سبز نشان دهنده آماده به کار بودن دستگاه است و دکمه زرد (فتو سل) نشان دهنده آماده به کار بودن دستگاه است .
با دکمه قرمز و سبز پایینی دستگاه شروع به کار میکند ما می توانیم دکمه سیاه را یا به حالت دستی به سمت چپ یا به حالت اتوماتیک به سمت راست بچرخانیم وقتی دستگاه در حال کار کردن است سه دکمه رنگی در بالا آماده به کار هستند یعنی روشن هستند تا نشان دهد که دستگاه در حال کار کردن است اما وقتی که دستگاه درست کار نکند این سه دکمه چشمک می زند و متصدی سریعا متوجه شده و دکمه emerjensi را می چرخاند و دستگاه را قطع میکند.
به چراغ های سبز (آماده به کار) چراغ زرد(آماده به کار) و زرد (فتوسل) مجموعا به این چراغ ها چراغ های سیگنالی گفته می شود که به برق سه فاز وصل است.
دستگاه دربندی در خط تولید مربای هویج:
برای دربندی این محصول از دستگاه تک هد و چند هد استفاده می کنند .
در این دستگاه یک مخزن وجود د ارد که درب ها در آن ریخنه می شوند و به تدریج برای درب بندی مورد استفاده قرار می گیرد ،این دستگاه دارای هدهای چرخنده است که با چرخش خود باعث درب بندی شیشه ها می شوند.
دستگاه دربندی در خط تولید رب گوجه فرنگی و کنسرو ماهی:
برای دربندی این کنسرو از دربندی مضاعف ((oubeleseaming و دربندی تک هد و چند هد استفاده می کنند
دربندی مضاعف:
عمل دربندی قوطی های رب فلزی توسط دستگاه ویژه ای که به اسامی فارس،والس،سیمر نامیده میشوند و به صورت دستی،نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک کار میکند انجام میگیرد این عمل در دو مرحله انجام میگیرد که در مرحله اول در اثر فشار قرقره ها ،مرحله اول ماشین دربندی ، قلاب های بدنه و سر شکل گرفته و سر قلاب بدنه را می پوشاند در مرحله دوم قرقرهای مرحله اول کنار رفته و قرقره های مرحله دوم وارد عمل شده و قلاب های درهم و فرورفته را تحت فشار قرار می دهد و قلاب ها روی همدیگر قرار میگیرند و در نهایت دربندی قوطی شکل می گیرد.
ابزار ارزیابی دربندی مضاعف:
میکرومتر اندازه گیری ضخامت و طول دوخت
اندازه گیری میزان خلا با فشار داخلی
کولیس (ضخامت ورق های مختلف)
دربازکن ویژه یا circular can opener
طول دوخت =۳ میلیمتر (نباید بیش از ۳/۲۵ میلیمتر باشد)
ضخامت دوخت ۱/۴۵ میلیمتر دوخت سفت و محکم،۱/۵ رضایت بخش و ۱/۵۵ را دوخت شل و ضعیف .
درصد درزگیری یا overlap عبارت است از آن قسمت از درز که در آن قلابهای سر و بدنه روی همدیگر قرار گرفته اند (بریدن محل برش دوخت به وسیله اره آهن بر)
دربندی تک هد و چند هد:
این دستگاه کاملا اتوماتیک بوده و برای بستن درب پلیفرپروف و پلاستیک بر روی انواع بطری طراحی شده است ارتفاع هد(head) دستگاه جهت دربندی بطری از ارتفاع ۱۵۲m تا m 343 قابل تنظیم شدن می باشد.مخزن تغذیه درب دستگاه رب مورد نیاز را جهت دربندی به صورت اتوماتیک آماده نموده و به کانال انتقال درب بر روی دهانه بطری هدایت مینماید تا تمام قطعات در تماس با محصول از استیل ASIA316 ساخته می شود.
دستگاه در بندی در خط تولید کنستانتره سیب:
پر کن ودر بندی مونوبلوک:در این دستگاه پرکن ودربندی بر روی یک شاسی قرار گرفته است.
قسمت در بندی این دستگاه جهت دربندی دو نوع درب یلیفرپروف و پلاستیک طراحی شده است و هد(head)درب پلاستیک آن در دو نوع صفحه کلاچ دار ومغناطیسی ساخته می شود.
تمام قطعات در تماس با محصول از استیل ۳۰۴AISIساخته می شود.
دستگاه در بندی در خط تولید از کنستانتره سیب:
توضیح :در بندی این محصول با ماشین مجهز به جریان بخار انجام می گیرد
دستگاه در بندی در خط تولید کنسرو لوبیا چیتی:
برای در بندی این محصول از دستگاه سیمر تحت ۳ عملیات زیر استفاده می کنند.
الف-تنظیم قوطی روی دستگاه:
برای در بندی قوطی غذا روی پایه ای که قابل تنظیم است قرار گرفته ودربی روی آن گذاشته می شود.سپس بالا برده می شود تا قوطی در مقابل یک صفحه پیستون مانند سفت شود.لذا ارتفاع پایه در تنظیم برگشتی های لبه قوطی بسیار مهم بوده و باید طوری تنظیم شود که فشار وارده به سر قوطی به حد لازم برسد.
ب-غلتک های اولیه :
این غلتک ها که از فولادی بسیار محکم و شکلی خاص تهیه شده اند باعث می شوند که لبه های بدنه قوطی و درب دور هم بپیچد. چنان که این غلتک ها زیاد از حد به مرکز نزدیک باشند مقدار پیچش لبه ها از حد لازم زیادتر شده و ابعاد در قوطی از حد استاندارد خارج خواهد گشت و در حالت برعکس مقدار پیچش ناکافی بوده و در نتیجه امکان دارد در قوطی ها خوب آب بندی نشده و قابل نفوذ شود.
ج- غلتک ها ی ثانوی :
پس از اتمام کار غلتک های اولیه،غلتک های ثانویه جلو آمده و لایه های حلبی دور هم پیچیده،درب و بدنه قوطی را به هم فشار داده و آنها را غیر قابل نفوذ به هوا و آب می سازد برای تکمیل عمل دربندی قوطی ها در شیار درب قوطی ماده لاستیک مانند تعبیه شده است که حین دربندی شکاف های بین لایه حلبی را پر میکند.
دستگاه دربندی سس مایونز
برای دربندی این محصول از دستگاه دربندی تک هد استفاده می کنند.
دستگاه دربندی تک هد:
این دستگاه برای بستن درب های حاوی شیشه های سس مایونز استفاده می شود در این دستگاه شیشه ها با چرخش خود بر اثر چرخش صفحه زیر آن و همچنین در اثر چرخش هد های دربندی عمل دربندی انجام میگیرد.
دستگاه فوق کاملا اتوماتیک بوده و برای بستن درب پلیفرپروف و پلاستیک بر روی انواع بطری طراحی شده است.ارتفاع هد(HEAD)دستگاه جهت دربندی بطری از ارتفاع cm153تا cm 343 قابل تنظیم شدن می باشد.مخزن تغذیه درب دستگاه درب مورد نیاز را جهت دربندی به صورت اتوماتیک آماده نموده و به کانال انتقال درب برروی دهانه بطری هدایت می نماید.
دستگاه دربندی کنسرو نخود سبز:
برای دربندی این محصول از دستگاه مجهز به سیستم جریان بخار آب استفاده میکنند
دربندی قوطی های پر شده تحت شرایط جریان بخار آب و خلا انجام میگیرد و میزان خلا قوطی پس از فرایند دمایی و سرد کردن باید inch 28-18جیوه باشد.در غیر این صورت قوطی فرایندهای دمایی و سرد کردن تغییر شکل خواهد داد .
دستگاه دربندی دوغ پاستوریزه:
Review Overview
بازدیدها: 9