افزونی های مواد غذایی

اثرات سرطان زایی و متابولیکی افزودنیهای خوراکی

افزودنیهای خوراکی در همه جا در قفسه سوپر مارکت ها وجود دارد . خریداران در جستجوی یافتن یک خوراکی مناسب ، بی دردسر و تا حد امکان سالم می باشد . برا ی این منظور بایستی اطلاعات لازم در زمینه برچسب های بسته های مواد غذایی در اختیار آنها قرار گیرد . اگر چه تما م افزودنیهای خوراکی ، سالم فرض گردیده و وارد حوزه خوراکی شده اند ، اما همه روزه شاهد اثرات زیان آور و جبران ناپذیرتعداد زیادی از این ترکیبات شیمیایی بر تعادل طبیعی بدن انسان هستیم .

امروزه بیشتر از 14000 ترکیب شیمیایی ساختگی به منابع غذایی آمریکا اضافه شده است . کودکان، بیش از سایر گروه های سنی از افزودنی های خوراکی رنج می برند . چون آنها از زمان کودکی در معرض ترکیبات شیمیایی غذاها قرار گرفته اند . یکی از نکات مهم برای هر فرد این است که از انواع افزودنی های خوراکی و شیمیایی که مصرف می کنند ، آگاه باشند در اینجا فهرست تعدادی از افزودنی های خوراکی و شیمیایی بررسی گردیده است ، اما توصیه ما این است که با مراجعه و جستجوی بیشتر در منابع اینترنتی به مطالعه هزاران افزودنی دیگر که به منابع غذایی مدرن ما سرازیر شده است ، بپردازید .

افزودنی های خوراکی که به گزارش CSPIبایستی از مصرف آنها پرهیز گردد:

الف- گروه قندهای ساختگی:

  • ک آسه سولفام:1 با عنوان تجاری سونت2 (شیرینی) ،یک قند جایگزین      می باشد که به صورت بسته یا قرص به فروش می رسد.ک- آسه سولفام در آدامس های جویدنی ، مخلوط های خشک در آشامیدنی ها ، قهوه و چای فوری ، دسرهای ژلاتینی ، پادینگ (نوعی خوراک با گوشت و آرد و میوه) و لبنیات (سرشیرو خامه ) بکار می رود. تحقیقات نشان می دهد که این افزودنی ها موجب سرطان در حیوانات و افزایش خطر سرطان در انسان می گردد . از مصرف ک – آسه سولفام و محصولات آن بپرهیزید . حیف است که دندانهای زیبای شما با این ترکیبات خراب شوند .
  • آسپارتام :3 یک قند جایگزین معادل با قند طبیعی است که از آن به عنوان نجات دهنده ی افراد رژیمی یعنی کسانی که برای دهها سال با خوردن ساخارین ، از مشکل بد طعمی آن شکایت داشته اند ، یاد می کنند . مصرف آسپارتام مشکلاتی را برای بیماران فنیل کتونوری به وجود آورده است . این بیماران به طور ژنتیکی قادر به متابولیزه کردن آمینو اسید فنیل آلانین موجود در آسپارتام نیستند . بنابراین سطوح سمی این قند جایگزین در خون می تواند موجب عقب ماندگی ذهنی در این بیماران گردد. تعداد زیادی از دانشمندان بر این باورند که آسپارتام ممکن است موجب تغییر عملکرد مغز و تغییرات رفتاری در مصرف کنندگان شود. گیجی، سردرد، حمله صرع و مشکلات قاعدگی بعد از مصرف آسپارتام در تعدادی از افراد گزارش شده است . هم چنین دو مطالعه تحقیقی نشان می دهد که آسپارتام موجب تومورهای مغزی در حیوانات آزمایشگاهی می گردد. مصرف آسپارتام برای زنان باردار و کودکان زیر 7 سال منع گردیده است .
  • سوکرالوز 4: شیرین کننده ای است که تحت عنوان و نشان سپلندا 5 به فروش می رسد. درباره سوکرالوز، مطالعات کمی صورت گرفته است .
  • قندها: شکر و شربت یا شیره غله با فروکتوز بالا از افزودنی های رایج و فراوان هستند و مصرف بیش از حد آن ها می تواند موجب اختلال در سلامتی از جمله افزایش قند خون ، بیش فعالی ، تخمیر (کاندیدا)، افزایش بیش از حد اشتها و افزایش تری گلیسریدها (چربی های خون )گردند. هم چنین شکر و شیرین کننده ها موجب می شوند که کالری های بدن در جهت چاقی، پوسیدگی دندان ها و انواع دیابت به پیش روند.

5-ساکارین 6: ارتباط ساکارین با سرطان در حیوانات آزمایشگاهی مشخص شده است ، اما استفاده گسترده از ان رو به کاهش است .

ب- گروه چربی ساختگی :

اُلسترا7 ، یک چربی جایگزین می باشد که توسط تجویز دارو و غذا 8 (FDA) تجویز شده است . این چربی ساختگی اولین بار در چیپس سیب زمینی مورد استفاده قرار گرفت. السترا یک پلیمر روغنی غیر قابل جذب است ، بنابراین به وسیله بدن متابولیزه و سوخت و ساز نمی شود . السترا ترکیبی خطرناک و غیر ضروری است . این افزودنی ممکن است عاری از چربی بوده اما دارای عوارض جانبی کشنده باشد. به طوری که به مواد غذایی با ارزش متصل شده و آنها را از بدن بیرون می برد. بعضی از این مواد غذایی ، کاروتنوئیدها نام دارند که ظاهراً موجب محافظت ما از بعضی بیماری ها مانند سرطان ریه ، سرطان پروستات ، بیماری قلبی و تحلیل شکبیه ای می شوند. مدرسه سلامت عمومی هاروارد این چنین بیان می کند : در افرادی که در زمان طولانی مصرف خوراک السترادار داشته اند، هزاران مورد مرگ و میر در سال بر اثر سرطان ریه و پروستات و صدها مورد کوری در افراد مسن به علت تحلیل شبکیه ای مشاهده شده است . هم چنین مصرف الستراحتی در دوزهای پائین موجب اسهال و سایر اختلالات گوارشی- روده ای می گردد.

FDA اظهار می دارد که بر خلاف این حقیقت که السترا به عنوان یک اسنک سالم کم چرب در مغازه ها می باشد، نمی توان چنین نتیجه گیری کرد که السترا اثر مشخصی بر کاهش چاقی در مردم آمریکا ندارد. بر خلاف مجوز سلامت توسط FDA ، بیشتر اسنک های حاوی السترا بایستی دارای برچسب هشدار دهنده باشند(مشابه آنچه بر روی بسته سیگارت دیده می شود) که بیان کنند: این محصول شامل السترا است . السترا ممکن است ایجاد انقباض شکمی و اسهال نماید. السترا جذب بعضی ویتامین ها و مواد غذایی را مهار می کند. بنابراین به رژیم غذایی ویتامین های E,D,Aو K اضافه شود.

CSPI به مصرف کنندگان توصیه می کند که از خوردن غذاهای السترادار پرهیز کنند و با کارخانجات غذایی در جهت عدم تولید محصولات السترادار مباحثه می نماید.

ج- نمک:

نمک یا کلریدسدیم به منظور تأمین هدایت الکتریکی صحیح در سلول ها و سایر کارکردهای اساسی بدن مصرف می شود. اما خوردن بیش از اندازه نمک می تواند موجب حبس آب و افزایش فشار خون گردد.

د- طعم های ساختگی :

طعم های مصنوعی نماینده بزرگترین تعداد افزودنی های خوراکی هستند . بیشتر محصولات غذایی با افزودنی های طعم مصنوعی به میزان بالایی پردازش می شوند. هر دو بالغین و کودکان ممکن است با مصرف این طعم دهنده های شیمیایی واکنش های آلرژی زایی از خود نشان دهند.

  • مونوسدیم گلوتامات 9 (MSG): در شروع قرن 21، یک شیمیدان ژاپنی MSG را به عنوان ماده طعم دهنده غذاهای پروتئین دار معرفی نمود. بدبختانه مصرف زیادی MSG موجب سردردها ، گرفتگی قفسه سینه و احساس گرفتگی در ساعد و پشت گردن می گردد. اگر شما فکر می کنید به MSG حساس هستند به لیست ترکیبات توجه نمایید. هم چنین از مصرف پروتئین های گیاهی هیدرولیز شده 10 (HVP) ، که ممکن است شامل MSG باشد، پرهیز کنید.
  • کافئین11 : کافئین به صورت طبیعی در چای ، قهوه و کاکائو یافت می شود. هم چنین کافئین به عنوان یک داروی محرک به بسیاری از آشامیدنی ها و غذاها اضافه می شود. کافئین موجب ترشح اسید معده (احتمالا افزایش نشانه های زخم معده ) می شود، به علاوه موجب افزایش فشار خون و گشادی بعضی از رگ های خونی      می شود. در حالی که بعضی از رگ های دیگر را منقبض می کند. دریافت زیادی کافئین موجب کافئینیسم12 می شود که با علائم عصبانیت همراه است . هم چنین کافئین ممکن است بر فرآیند تولید مثل و تمایز جنین تأثیر داشته باشد.

تجربیات بر روی حیوانات آزمایشگاهی نشان می دهد که مصرف کافئین موجب نقایص تولد مانند شکاف کام، حذف انگشت پا و دست و بدشکلی جمجمه می گردد. کافئین میتواند نقش آرام بخش داشته باشد به طوری که بعضی از مردم وقتی این آشامیدنی را ترک می کنند، دچار سردرد می شوند در حالی که مصرف مقدارهای پائین کافئین بی ضرر است . اگر می خواهید حامله شوید کافئین را ترک کنید و کافئین دور از رژیم غذایی اطفال باشد.

هـ- پردازش دهنده نان :

پتاسیم برومات13 : مدت های زیادی است که از این افزودنی برای افزایش حجم نان و تولید نان نرم (دارای ذرات دانه ای ریز ) استفاده می شود. بیشتر برومات ها به صورت سریع شکسته شده و تشکیل برومید بی ضرر می دهد. از طرف دیگر برومات می تواند موجب سرطان در حیوانات شود. مقادیر کم برومات که ممکن است در نان باقی بماند، میتواند خطر کمی برای مصرف کننده داشته باشد. مصرف برومات در تمام دنیا به جز در ژاپن و ایالات متحده منع گردیده است . در کالیفرنیا، از این ترکیب در مقادیر کم با رعایت برچسب هشدار سرطان استفاده می شود.

و-نگهدارنده ها:

1- سولفیت ها14 :

سولفیت ها گروهی از مواد شیمیایی هستند که می توانند از میوه ها و سبزی های خرد شده به صورت تازه نگهداری کنند. هم چنین از بد رنگ شدن کشمش و سایر میوه های خشک شده و رنگ دانه ای شدن میگوهای تازه صید شده جلوگیری       می کنند. به علاوه ، سولفیت ها مانع رشد باکتری و تخمیر در سرکه می شوند. تا اوایل دهه 80 میلادی ، سولفیت ها را به عنوان ترکیبات سالم می شناختند. اما CSPI با انجام شش تحقیق علمی ثابت کرد که سولفیت ها می توانند واکنش های آلرژی شدید ایجاد کنند.

بر طبق تحقیقات CSPI و FDA مشخص گردید که حداقل یک دو جین مرگ غیر طبیعی در رابطه با سولفیت ها صورت گرفته است که بیشتر این قربانیان ، افراد مبتلا به آسم و تنگی نفس می باشند. سرانجام در سال 1985 کنگره ، FDA را موظف ساخت تا از مصرف سولفیت ها در بیشتر میوه ها و سبزی ها جلوگیری به عمل آورد. کسانی که از آلرژی ها یا آسم رنج می برند، بایستی از غذاهای سولفیت دار پرهیز کرده یا مصرف آنها را به حداقل برسانند.

2- نیتریت ها و نیترات ها15 :

سدیم نیتریت و سدیم نیترات دو ترکیب شیمیایی نزدیک و مرتبط با هم هستند که قرن ها برای نگهداری گوشت مورد استفاده قرار گرفته اند. در حالی که نیترات یک ترکیب بی خطر است اما میتواند به نیتریت تبدیل شده و پس از واکنش با آمین های نوع دوم ، تشکیل نیتروز آمین دهد. نیتروز آمین یک ترکیب سرطان زای قوی است . آزمایشات نشان می دهد که نیتریت ها می توانند موجب سرطان معده شوند.

3-BHA و BHT 16 :

این دو ترکیب شیمیایی خیلی نزدیک و مرتبط به هم به غذاهای چربی دار اضافه شده تا از اکسیداسیون و تیزی و ماندگی چربی جلوگیری شود. آژانس بین المللی تحقیق سرطان 17 که بخشی از سازمان بهداشت جهانی18 (WHO) است ، BHA را در لیست مواد سرطان زا قرار داده است . این ترکیبات به طور بالقوه برای کبد و کلیه ها سمی هستند و به عنوان عوامل ایجاد واکنش های آلرژی زا شناخته شده اند. مصرف این نگهدارنده ها در کودکان ممکن است ایجاد تغییرات رفتاری و بیش فعالی نماید.

بعضی مطالعات نشان می دهد که BHT و BHA ترکیباتی کاملاً غیر ضروری هستند. بنابراین با توجه به این که این دو ترکیب می توانند ایجاد سرطان کنند، بایستی از ذخائر غذایی انسان حذف شوند.

ز- رنگ های غذایی ساختگی :

بعضی از این عوامل رنگی آلرژی زا بوده و برخی خواص سرطان زایی دارند. احتمال سمی یا سرطان زا بودن رنگ های غذایی ساختگی از دهه های گذشته وجود داشته است . مطالعات مختلف نشان می دهند که بعضی از رنگ های غذایی مصنوعی موجب بیش فعالی ، آسم، اختلالات یادگیری و مشکلات تمرکز در کودکان و بزرگسالان   می گردند. غذاهای مخصوص که بایستی پرهیز شود شامل نوشیدنی های رنگی ، شیرینی هایی با پوشش رنگی ، انواع آدامس ها و بیشتر حبوبات رنگی می باشد.

تا آنجا که ممکن است از خوراک های بدون رنگ استفاده کنید و از مصرف رنگ های خوراکی در ترکیبات طبیعی پرهیز کنید.

ج- بسته بندی غذایی

پلی وینیل کلرید19 (PVC) یک ترکیب سرطان زای شناخته شده است و معمولا به عنوان پوشش پلاستیکی غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. بیشتر سوپر مارکت ها گوشت های خوک آبی و سایر غذاها را در پوشش PVC ذخیره و نگهداری می کنند.

اگر غذاهای گرم یا پرچرب در پوشش PVC قرار گیرد، از این نوع غذاها ، پلی وینیل کلرید آزاد شده و به درون غذا وارد می گردد.

منابع :

References:

1.http://www.naturalpath.com/healthy-eating/harmful food additives:side effects of food additives .

2.http://www.Sweetpoison.Com/food additives to avoid. html.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

بازدیدها: 263

About Fooda

وبسایت فودا، ﮐﺎﻣﻠﺘﺮﯾﻦ ﻣﺮﺟﻊ ﺩﺍﻧﻠﻮﺩ ﺭﺍﯾﮕﺎﻥ ﮔﺰﺍﺭﺷﮑﺎﺭ ﺁﺯﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻩ و تهیه ﮔﺰﺍﺭﺵ ﮐﺎﺭﺁﻣﻮﺯﯼ، پروژه اصول طراحی ، گزارش عملیات صنایع غذایی ، ﻣﻘﺎﻟﻪ، ﺳﻤﯿﻨﺎﺭ، کاربینی ، ﺑﺮﺍﯼ ﺩﺍﻧﺸﺠﻮﯾﺎﻥ ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬﺍﯾﯽ foodvar@yahoo.com ﺑﺎ ﺗﺸﮑﺮ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺳﺎﯾﺖ

Check Also

روغن زیتون

فرآيند توليد روغن زيتون

روغن با روش هاي مختلف که عمدتا فيزيکي است از زيتون استخراج و باقيمانده اي به جا مي ماند که  تا 8 درصد روغن داشته و توسط حلال که معمولا هگزان است روغن کشي و روغن حاصل، روغن تفاله ناميده مي شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.