به طور كلي ويژگيهاي يك فراورده غذايي تمام شده به وسيله منبع نشاسته، دماي حرارت دادن، غلظت نشاسته استفاده شده در فرمولاسيون و ساير تركيبات استفاده شده همراه نشاسته مثل اسيد و شكر تعريف ميشود اين مطلب اهميت نشاسته و كاربردش در صنايع غذايي مختلف و همچنين فراوردههاي گوناگون را آشكار ميسازد.
بر اين اساس انواع زيادي از نشاسته و همچنين نشاسته اصلاح شده (modifiecl starch) براي نيازهاي رژيمي ويژه و كاربردهاي غذايي طراحي و توليد شدهاند.
محصولات كوتاهزنجيره و متوسط زنجيره حاصل از شكستن نشاسته ممكن است به عنوان شبيهساز چربي در تزيين سالاد و دسرهاي منجمدشده استفاده شود. براي مثال نشاسته گندم و سيبزميني و مالتودكسترينهاي تايپوكا ممكن است به عنوان جايگزينهاي چربي استفاده شود. اين مواد قوام و احساس خوب دهاني مربوط به چربي را در يك فراورده غذايي تامين ميكنند ضمن اينكه در مقايسه با چربي كالري كمتري دارند.
نشاسته به عنوان ماده اوليه در بسياري از رشتههاي صنايع غذايي استفاده ميشود كه براي هر مورد نشاسته خاص آن مناسب است. در توليد دكستروز، دكسترين، گلوكز مايع و ساير انواع سيروپ، ماده اوليه اصلي نشاسته است و براي بسياري ديگر از رشتههاي صنايع، براي نقشي كه در بهبود ويژگيهاي فيزيكي، بالا بردن ثبات سيستمهاي كلوييدي و اثر غلظتدهندگي دارد از آن استفاده ميشود.
در پودرهاي نانوايي و مواد بهبود دهنده پخت به عنوان پركننده يا filler و جلوگيري از واكنشهاي شيميايي بين بيكربنات و اسيد پيش از ساختن خمير، در سسها براي حفظ امولسيون روغن و سركه و جلوگيري از دو فاز شدن سيستم، در بيسكويت و كراكر براي بهبود بافت و تردي فراورده و كنترل PH، در صنايع پخت پيش از قالبگيري و براي جلوگيري از چسبيدن خمير به قالب، در توليد انواع سوپ به عنون غلظتدهنده و در صنايع كنسروسازي، صنايع گوشت، صنايع غذاهاي منجمد، بيسكويتسازي، كيكسازي و نيز كاكائو، بستني، آدامس، قهوه، شير كندانسه و خردل از نشاسته استفاده ميشود.
همچنين قابل ذكر است كه از انواع نشاسته در فرمول داروهاي گوناگون استفاده ميشود.
به علاوه از نشاستههاي درجه دو يا انواع ويژهاي از نشاسته در توليد غذاي دام، نساجي، حفاري، چاههاي نفت، چسبسازي، كاغذسازي و پودرهاي آرايشي صورت استفاده ميشود.
براي انتخاب بهترين و مناسبترين نشاسته براي هر يك از مواد گفته شده در بالا، لازم است آزمونهاي مربوطه مانند: آزمون ميزان ناخالصيها، مواد جامد محلول، اكيوالان دكستروز، حلال يت اندازه گرانولها، ميزان گرانولهاي ژلاتينه نشده، شفافيت، ثبات فيزيكي و شيميايي، طعم، رنگ، ويژگيهاي كريستالي، قدرت ژل، قابليت انتشار ذرات، باقيمانده SO2، دانسيته،filler وزن مخصوص، فشار اسمزي ويسكوزيته، ساختمان ميكروسكوپي و بالاخره شناسايي الگوي قندي و ميزان مونو، دي و پلي ساكاريدها بر روي نشاسته مورد نظر انجام گيرد تا براساس آن بتوان نسبت به كاربرد آن تصميمگيري كرد. خاستگاههاي نشاسته
نشاسته ممكن است از منابع گوناگوني با ساختارهاي كريستالي متفاوت به دست آيد. دانههاي غلات مثل ذرت، گندم يا برنج منابع نشاسته به عنوان ريشهها و جوانهها هستند. نشاسته همچنين از دانههايي لگومينوزهايي مثل دانه سويا به دست ميآيد. Sogo يك نشاسته پودري به دست آمده از ساقه درخت پالم در مناطق گرمسيري آسياست و به عنوان يك غلظتدهنده غذا و همچنين يك آهار دهنده استفاده ميشود.
اگر منبع نشاسته يك ريشه يا جوانه يا نوعي نشاسته باشد. مخلوط غليظ شفافي ممكن است به دست آيد در حالي كه يك مخلوط غليظ ابري معمولا به وسيله نشاستههاي غلات به دست ميآيد.
مثالهايي از محتوي آميلوز در نشاستههاي مختلف به شرح زير است:
دانههاي غلات: ۲۸ درصد ـ ۲۶ درصد
ريشهها و جوانهها: ۲۳ درصد ـ ۱۷ درصد
انواع مومي نشاسته: ۰ درصد
مولكولهاي آميلوپكتين تقريبا سهچهارم پليمرهاي يك گرانول نشاسته را تشكيل ميدهند. در مولكول آميلو پكتين معمولا بعد از هر ۸ ـ ۷ واحد گلوكز يك شاخه انشعابي وجود دارد كه خود داراي ۳۰ ـ ۱۵ واحد گلوكز است. در رشته اصلي اتصال واحدهاي گلوكز به صورت ۴ ۱ ـ آلفا و در محل انشعاب به صورت ۶ ۱ ـ آلفا است.
نشاسته چاي درصد بالايي آميلوپكتين دارد كه سبب تغليظ يك مخلوط خواهد شد اما برخلاف آميلوز تشكيل ژل نميدهد. مولكولهاي آميلوپكتين به يكديگر متصل نميشوند و به هنگام سرد شدن پيوندهاي شيميايي مشابه آميلوز تشكيل نميدهند.
از ديگر موارد قابل مقايسه بين آميلوز و آميلوپكتين وزن مولكولي آنها است. وزن مولكولي آميلوز ممكن است به ۲۰۰ ـ ۱۰۰ هزار برسد در حالي كه وزن مولكولي آميلوپكتين در حدود يك ميليون است.
نسبت وجود دو آنزيم كه سازنده اتصالهاي
۴ ۱ ـ آلفا و ۶ ۱ ـ آلفا در گياه هستند مشخصكننده نسبت يا ميزان آميلوز يا آميلوپكتين در نشاسته آن گياه است.
ميتوان گفت كه نسبت آميلوز به آميلوپكتين نقش مهمي در رفتار نشاسته خواهد داشت.
نشاسته استخراجی از هر منبعی که باشد، بنا به نوع کاربردشان، در هر دو نوع ساده (native) و تغییر یافته (modified) در صنایع مختلف مورد مصرف قرار می گیرد. نقش اصلی نشاسته ایجاد ویسکوزیته یا قدرت تشکیل ژل حاصل از آن در موارد خوراکی و دارویی جهت ایجاد بافت مطلوب می باشد. برای این منظور اصولا نشاسته را از حالت خارج و آن را برای ایجاد بافت موردنظر و رسیدن به ویسکوزیته مطلوب و احساس دهانی بهتر را در محصولی که نشاسته در آن به کار رفته است.
این خواص را میتوان در انواع سوپ ها و غذاهای آماده، انواع سس ها (مایونز و کچاب)، انواع پودینگ، مغزی انواع شیرینی ها و کیک و کلوچه، شکلات، شیر کاکائو و انواع نوشیدنی ها ملاحظه نمود.
عکس العمل تغییرات نشاسته به هنگام تشکیل ژل حاصل از آن را به راحتی میتوان توسط دستگاه آمیلوگراف بررسی نمود. بر اساس این دستگاه فاکتورهای زمان هم زدن و میزان حرارت، ویسکوزیته محصول را در هنگام فرآوری کنترل می کند، باعث ایجاد شبکه سه بعدی ژل از مولکول های نشاسته شده که بخشی به خاطر aggregation و بخشی به خاطر crystallisation و retrogradation می باشد. این مطلب سبب افزایش شفافیت در سیستم می شود.
که با توجه به اینکه ظرفیت retrogradation نشاسته ها متفاوت است، لذا بعضی از نشاسته ها محلول شفاف تری را ایجاد می کنند. به طور کلی اندازه ذرات نشاسته، ساختمان مورفولوژیک، میزان حرارت، نحوه هم زدن به هنگام پخت و حرارت نگهداری بعد از فرآوری و سایر مواردی که به نشاسته اضافه می شود، همگی در ایجاد ژل نشاسته موثر می باشند. نشاسته به طورطبیعی معمولا در آب سرد جذب آب قابل توجهی از خود نشان نمی دهد ولی حرارت دادن آن تا 70-60 درجه سانتی گراد باعث جذب آب توسط مولکول های نشاسته می شود. نشاسته جذب آب نموده، در حرارت فوق به هنگام سرد شدن ژل مناسبی به تناسب میزان نشاسته محلول در آب تشکیل می دهد. نشاسته های ذرت، گندم و برنج در حرارت بیش از 75 درجه سانتی گراد، ژل مناسب نسبتا چسبیده ای ایجاد می کنند که این ژل از ژل حاصل از نشاسته های سیب زمینی و تاپیوکا که نرم و یکنواخت می باشد، قوی تر خواهد بود. ژل حاصل از نشاسته ذرت سفت و سفید می باشد و اگر ژلی ترد و شفاف موردنظر می باشد، باید از نشاسته برنج استفاده نمود.
نشاسته ذرت برای بهبود کیفیت برخی از محصولات قنادی به آرد گندم افزوده می شود. به طور مثال افزودن نشاسته ذرت به خمیر نان بستنی سبب تردی و استقامت بیشتر میشود. از این نشاسته همچنین به عنوان عامل غبار (dusting agent) برای جلوگیری از چسبندگی محصولات قنادی به وفور استفاده می شود. نشاسته ذرت به عنوان حامل (carrier) برای پراکسیدهای ارگانیک، جهت سفید کردن آرد و نیز به عنوان پرکننده (filler) و بهبود دهنده خمیر مورد مصرف می باشد
نشاسته ذرت به دلیل اندازه ذراتش در تولید بیکینگ پودر مورد استفاده می باشد که برای این منظور لازم است میزان رطوبتش کمتر از 6 درصد باشد. از این نوع نشاسته رطوبت پایین هم چنین برای جلوگیری از چسبندگی پودر شکر (مورد مصرف در صنایع قنادی) به میزان 5-3 درصد وزن پودر شکر استفاده می شود. نشاسته برای پودر اسید لاکتیک و آردهای که به آن لاکتیک پودر زده نمی شود نیز کاربرد دارد. معمولا برای این محصول به اندازه اسید، نشاسته اضافه میشود تا میزان اسید در محصول به 36 درصد برسد. یکی دیگر از مصارف نشاسته در ساخت قالب های نشاسته ای می باشد که معمولا از نشاسته های با رطوبت حداکثر 6 درصد استفاده می شود و سبب جذب رطوبت محصولی می گردد که در نشاسته قالب ریزی شده جای دارد.
نشاسته در تولید سرکه و سایر محصولات تخمیری حاصل از نشاسته نیز مورد توجه می باشد. در این فرایند بر اساس فعالیت آنزیمی، پلی ساکاریدها شکسته شده و به منوساکاریدهای حاصل از تخمیر و محصولات مختلفی هم چون اسید لاکتیک و اسید استیک تبدیل می شوند. مصارف خانگی و صنعتی نشاسته شامل تولید انواع مغزی کیک و شیرینی، انواع سس، پودر بستنی، پودر کیک، انواع سوپ های آماده و پودینگ و… می باشد. مصارف صنعتی نشاسته در اکثر واحدهای تولیدی در صنایع مختلف، از صنایع غذایی و دارویی گرفته تا حفاری چاه های نفت و چسب رزین و ظروف یکبار مصرف و … اشاره نمود.
نشاسته بر اساس روش های شیمیایی و همچنین بیولوژیک به فرآورده های مختلفی به شرح ذیل تبدیل می گردد که بخش های غذایی و دارویی کاربرد فراوان دارد.
گلوکز: این قند حاصل از هیدرولیز کامل نشاسته به روش های اسیدی، اسید-آنزیم و آنزیم-آنزیم می باشد که گلوکزهای DE های مختلف و حاصل از هر یک از روش های فوق که دارای مصارف ویژه ای در بخش های مختلف صنایع غذایی از جملهه شیرینی و شکلات، کیک و کلوچه، مربا، نان و… می باشد. گلوکز را به عنوان یک شیرین کننده مناسب و ارزان می توان در تولید سایر افزودنی ها نیز بکار برد.
فروکتوز: این قند حاصل از تبدیل گلوکز به روش بیولوژیک می باشد و دارای شیرینی 1/7 برابر شیرینی شکر یا ساکاروز می باشد و در صنایع مربا و انواع شیرینی کاربرد وسیع دارد.
مالتوز: این قند حاصل تبدیلی آنزیمی نشاسته بوده و کاربرد قابل توجهی در صنایع نوشابه دارد.
انواع نشاسته را با توجه به نوع آن به انواعی مانند :
نشاسته از آمیلوز و آمیلوپکتین…
خط توليد نشاسته:
ابتدا گندم در كارخانجات آرد به آرد مخصوص تهيه نشاسته (آرد 23%) تبديل ميشود. در بدو ورود آرد مورد آناليز آزمايشگاهي قرار گرفته و در صورت تاييد كليه فاكتورها مورد پذيرش قرار ميگيرد. آرد با آب به نسبت 1 به 10 در دستگاه خمير ساز مخلوط شده پس از گذراندن دوره خواب خمير در دستگاه مخصوص مورد شستشو قرار ميگيرد و دو محصول شيرابه نشاسته (مايع) و گلوتن(خمير) بدست مي آيد.
شيرابه نشاسته پس از جداسازي ناخالصي هايش و گذراندن از دستگاه هاي مخصوص به شكل نشاسته كيكي در مي آيد. اين كيك هها پس از قطعه قطعه شدن بداخل خشك كن هاي ثابت به شكل شاخه هاي نشاسته در مي آيد كه در كارتن يا بسته هاي سلفوني بسته بندي و راهي بازار مصرف ميشوند.
نوع پودر خوراكي و صنعتي نشاسته از عبور نشاسته از فلاش دراير بدست مي آيد.
و اما خمير گلوتن وارد خشك كن فلاش دراير شده و به صورت پودر بسته بندي مي گردد.
پر واضح است آزمايشات كنترل كيفيت در طول مدت توليد بر روي مواد اوليه حين فرآيند و محصول نهايي انجام ميگيرد تا محصول نهايي منطبق با استانداردهاي لازم باشد.
مصارف نشاسته:
1- در صنايع قنادي همچون تهيه بيسكويت شكلات گز و نيز تهيه انواع شيريني ها و كيك ها.
2- در صنايع نانوايي براي تهيه نانهاي شيرين و نانهاي اروپايي(حجيم)
3- در صنايع گوشتي مثل تهيه سوسيس كالباس همبرگر
4- در صنايع نوشابه سازي
5- در تهيه انواع سس هاي كچاپ و مايونز
6- در صنايع داروسازي نشاسته بعنوان پركننده در انواع قرصها آمپول ها و شربت ها
7- در تهيه خمير دندان به صورت خمير يا پودر و خمير ريش
8- در تهيه مواد آرايشي مثل پودر و پنكك ها. نيز در تهيه صابون ها و ساير مواد پاك كننده آرايشي
9- در اسلحه سازي و صنايع نظامي ديناميت سازي و روكش سازي
10- تهيه عطريات و استن به عنوان ماده شفاف كننده
11- در تهيه مواد ضد بو و لوسيون ها و حلال ها
12- در تهيه كاغذ چوب پنبه پنبه نسوز چسب و ساير مواد صحافي
13- در صنعت باتري سازي ساخت قالب سراميك سازي و تركيبات ساخت ديگ هاي بخار
14- در تهيه مواد پاك كننده و تميز كننده پوست خز و دباغي چرم
15- در مقوا سازي و كارتن سازي كاغذ سمباده پوشش ورق كاغذ و كتاب و تهيه انواع مداد و گچ هاي شمعي و مداد ابرو
16- در تهيه ماكت و و سايل بهداشتي و آرايشي جراحي پلاستيك و مواد رنگي
17- در صنايع نساجي گليم فرش موكت به عنوان آهار و پوليش
18- در صنايع تينر سازي لاستيك سازي و محصولات لاستيكي
19- در ساخت انواع حشره كش ها لاك الكل و مواد آتش بازي
Review Overview
بازدیدها: 9